A GVH szakmai rendezvényén jártunk


Digitális Fogyasztóvédelem 2024 címmel szervezett konferenciát a Gazdasági Versenyhivatal és Budapest Főváros Kormányhivatala

A Gazdasági Versenyhivatal és a Budapest Főváros Kormányhivatala által Digitális Fogyasztóvédelem 2024 címmel 2024. szeptember 19-ére szervezett konferencia széles körben mutatta be a digitalizació és a technológiai fejlődés piaci versenyre és a fogyasztókra gyakorolt hatását.

A konferenciát Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke nyitotta meg, aki kiemelte, hogy „A digitalizáció térnyerésével és a legújabb technológiák fejlődésével újabb és újabb veszélyek leselkedhetnek a fogyasztókra. Ilyen kockázatot jelenthet a mesterséges intelligencia is.”

A nyitóelőadást Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter tartotta, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a Covid időszakában és azt követően a vásárlási szokások drasztikusan átalakultak, az interneten vásárló népesség aránya Magyarországon nőtt az egyik leggyorsabb ütemben az EU-ban. Az online vásárlások piaci részesedésének növekedése annak is köszönhető, hogy hazánkban az informatikai lefedettség magas, mára már gyakorlatilag mindenki tud online vásárolni bárhonnan és bármikor. Ugyanakkor az online vásárlások nagy hányada EU-n kívüli kereskedelemből származik, ami megnehezíti a fogyasztói érdekérvényesítést és versenyhátrányt jelent az EU-n belüli kereskedőknek. Szükségesnek tartja ezért a hazai online kereskedők versenyképessé tételét.

A miniszter előadását panelbeszélgetések követték, amelyekben Dr. Basa Andrea, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Fogyasztóvédelmi Irodájának vezetője ismertette a GVH lehetőségeit az online térben megvalósuló tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal szembeni fellépésre. A panelbeszélgetés során Dr. Farkas Norbert, Budapest Főváros Kormányhivatala fogyasztóvédelmi főosztályának vezetője kitért a fogyasztóvédelmi referensek vállalkozásoknál betöltött pozitív szerepére is.

További információ elérhető a GVH oldalán:

https://www.gvh.hu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/2024-es-sajtokozlemenyek/gvh-elnok-mindig-a-fogyaszto-az-elso

Képek