A jól felkészült referens hasznot generál


A Fogyasztóvédelmi Referens Egyesület nyári workshopja keretében, június 30-án meghirdette „Az év fogyasztóvédelmi referense” díjat. A találkozó másik kiemelt témája az élelmiszer-biztonság fogyasztóvédelmi aspektusa volt.

A Fogyasztóvédelmi Referens Egyesület (FORE) 2017. június 30-i nyári workshopján bejelentették "Az év fogyasztóvédelmi referense" díjat. A fogyasztóvédelmi törvény 2013-as módosítása szemléletváltást hozott a fogyasztóvédelemben. Az új jogszabály bizonyos árbevétel fölött és meghatározott tevékenység esetén a kereskedelmi társaságok és szolgáltatók részére fogyasztóvédelmi referens alkalmazását írja elő. Ennek egyik célja, hogy javuljon a fogyasztóvédelmi folyamatok működése, és fordítson azon a társadalmi gyakorlaton, mely eddig a fogyasztótól várta, hogy az vitás esetekben megküzdjön a törvény által előírt jogaiért.

A FORE elnöke, Köncse Tamásné elmondta a workshopon, hogy Magyarországon több mint 1500 fogyasztóvédelmi referens tevékenykedik. A FORE célja, hogy a vállalatok aktívabbá váljanak a fogyasztóvédelem területén, és segítsék a referenseket a munkájuk hatékony végrehajtásában.

Suhajda Zsuzsanna a Relevancia Tanácsadó Iroda Kft. ügyvezetője bejelentette, hogy 2017 októberétől meghirdetik „Az év fogyasztóvédelmi referense” díjat, melyre több kategóriában lehet majd nevezni. Az elbírálásnál előnyt fog jelenteni a munkáltató és munkatársak ajánlása, valamint a referens kreativitása és a fogyasztóvédelem területén mutatott aktivitása.

Schreiberné Molnár Erzsébet, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főosztályvezetője előadást tartott az élelmiszer-biztonság fogyasztóvédelmi szempontjairól. Figyelmeztetett, hogy a kockázati tényezők mindig jelen vannak. A workshop a FORE főtitkára, Szalkai Péter által moderált pódium-beszélgetéssel zárult.

Szász Máté a Scitec Nutrition kereskedelmi igazgatója elmondta,hogy a sport-táplálékkiegészítők minőségét, megbízhatóságát rendkívül nehéz fogyasztói szemmel megítélni. Fontosnak tartják, hogy a fogyasztóvédelmi referensek naprakész ismeretekkel rendelkezzenek, ezt rendszeres szakmai továbbképzésük biztosíthatná.

Oldal Bálint a Bunge Zrt. termékbiztonsági koordinátora ismertette, hogy a Bunge Zrt. legfontosabb célja a hazai és a régiós fogyasztói igények és érdekek maradéktalan kielégítése, melyet következetes minőségpolitikával igyekszik szolgálni. Vállalatuk a fogyasztóvédelmi referensek képzését és tevékenységét a minőségirányítás rendszerébe építette be.

Horváth László, a Praktiker Kft. minőség-biztosítási főtanácsadója elmondta, hogy a magyar áruházaikban foglalkoztatott 27 fogyasztóvédelmi referens azontúl, hogy számos olyan többletfeladatot is ellát, melyek a hazai és európai uniós jogszabályi előírások alapján hárulnak cégükre, az értékesítési frontokon a megfelelő és érthető kommunikációval referenseik az áruházak eredményes működéséhez is nagymértékben hozzájárulnak.

A nap egyik kulcsmondata Selmeci Zsuzsannától, a kormányhivatal munkatársától hangzott el, aki tömören úgy fogalmazott: „az a jó, ha a fogyasztó jön vissza, és nem a termék”.

A workshopról a Trade Magazin 2017. szeptember 4-én megjelent kiadása részletes összefoglalóban számolt be.