Rólunk


Kedves Látogató!

Tisztelettel köszöntöm Önöket a Fogyasztóvédelmi Referens Egyesület (FORE) honlapján. Néhány mondatban szeretném Önöknek bemutatni a FORE-t.

A 2016-tól működő egyesületet magam és a fogyasztóvédelemmel foglalkozó kollégáim azzal az elsődleges céllal hoztuk létre, hogy az immár 5 éves múltra visszatekintő fogyasztóvédelmi referensi intézmény résztvevőit - a referenseket és az őket foglalkoztató vállalkozásokat - összefogjuk. Emellett fontosnak tartjuk, hogy egyfajta "híd" szerepet töltsünk be a fogyasztóvédelem állami irányítása és a fogyasztóvédelmi referens intézmény között.

Küldetésünk, hogy a fogyasztóvédelmi referensek tevékenységét mindenki részére megismerhetővé és ezáltal a fogyasztóvédelmet is szerethetővé tegyük.

A FORE alapítói a fogyasztóvédelem mellett elkötelezett, gazdag szakmai tapasztalattal rendelkező szakemberek, valamint a piaci szférában fogyasztóvédelmi szaktanácsadást nyújtó és fogyasztóvédelmi referens hatósági képzést végző Relevancia Tanácsadó Iroda .

Jómagam 1993-tól vezettem a Kereskedelmi Főosztályt a mindenkori Gazdasági Minisztériumban, amely főosztályhoz tartozott a fogyasztóvédelem központi irányításának ügye is.

Alelnökünk, dr. Suhajda Zsuzsanna a Gazdasági Minisztériumban a fogyasztóvédelem terén elért kimagasló teljesítménye elismeréseként 2001. évben Klauzál díjban részesült. Elnökségi tagunk, dr. Lendvai Szabolcs részt vett a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok tilalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (UPC) előkészítésében, főtitkárunk, Szalkai Péter pedig a fogyasztóvédelmi hatóság berkeiben szerezte azokat az ellenőrzési ismereteket, amelyek csak a hatósági felügyelet „terepén” lehet összegyűjteni.

Akkreditált oktatóként részt részt veszek a Relevancia Tanácsadó Iroda fogyasztóvédelmi referens hatósági jellegű képzéseiben, így napi kapcsolatom van a referensi intézmény szereplőivel. Köztudott, hogy a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvénnyel 2014-ben létrehozott fogyasztóvédelmi referensi intézményben mára már több mint 2000 fogyasztóvédelmi referens dolgozik az ország területén. Többségük a fogyasztók iránt elkötelezett vállalkozások munkavállalója, aki egyéb feladatai mellett a referensi területen is napról napra helyt áll. A fogyasztóvédelmi referensek munkája mára már a vállalati kultúra integráns része.

A FORE érzékelte a referensek és az őket foglalkoztató vállalkozások részéről a tevékenységük „láthatóvá tételére”, elismerésére és összefogására irányuló igényt. Ennek érdekében hirdettük meg első alkalommal 2017. évben az Év fogyasztóvédelmi referense díjra szóló pályázatot, amelynek sikere nyomán már 2019. évben is átadtuk a nyerteseknek a díjakat.

Programjainkat a Miniszterelnökség és a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) támogatásával valósítjuk meg.

Ezúton is köszönjük a Miniszterelnökségnek, a NEA-nak és a NEA-ban ai Innovációs és Technológiai Minisztériumot képviselő Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárságnak a FORE és ezen keresztül a fogyasztóvédelmi referensek munkájának támogatását!

Szívélyes üdvözlettel:

Köncse Tamásné

elnök