Rólunk


Kedves Látogató!

Tisztelettel köszöntöm Önöket a Fogyasztóvédelmi Referens Egyesület (FORE) honlapján. Néhány mondatban szeretném Önöknek bemutatni a FORE-t.

A 2016-tól működő egyesületet magam és kollégáim azzal az elsődleges céllal hoztuk létre, hogy az immár 3 éves múltra visszatekintő fogyasztóvédelmi referensi intézmény résztvevőit összefogjuk. Emellett fontosnak tartjuk, hogy a fogyasztóvédelmi referensek tevékenységét mindenki részére megismerhetővé és ezáltal a fogyasztóvédelmet is szerethetővé tegyük. Megalakulásunk óta célunknak megfelelően fogyasztóvédelmi referensek csatlakoztak tagként a FORE-hoz.

A FORE alapítói a fogyasztóvédelem mellett elkötelezett, gazdag szakmai tapasztalattal rendelkező szakemberek. Alelnökünk „bábáskodásával” született meg 1997. évben a fogyasztóvédelemről szóló törvény, másik elnökségi tagunk részt vett a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok tilalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás előkészítésében, főtitkárunk pedig a fogyasztóvédelmi hatóság berkeiben szerezte azokat az ellenőrzési ismereteket, amelyek csak „terepen” lehet megtapasztalni. Jómagam pedig 1993-tól vezettem a Kereskedelmi Főosztályt a mindenkori Gazdasági Minisztériumban, amely főosztályhoz tartozott a fogyasztóvédelem központi irányításának ügye is.

Ma akkreditált oktatóként veszek részt a Relevancia Tanácsadó Iroda fogyasztóvédelmi referens hatósági jellegű képzéseiben. Köztudott, hogy a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvénnyel 2014-ben létrehozott fogyasztóvédelmi referensi intézményben mára már több mint 2000 fogyasztóvédelmi referens dolgozik az ország területén. A FORE érzékelte a referensek és az őket foglalkoztató vállalkozások részéről a tevékenységük „láthatóvá tételére”, elismerésére és összefogására irányuló igényt.

Ezért jelentkeztünk a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) Közösségi környezet kollégiumának NEA-17-SZ kódszámú, "Civil szervezetek szakmai programjának támogatása 2017.” című pályázatán. A sikeres pályázat eredményeképpen a NEA a fogyasztóvédelmi referensek társadalmi elismertségének elősegítését célzó szakmai programunk megvalósítását támogatásban részesíti.

Ez a támogatás teszi lehetővé, hogy olyan nyitott rendezvényeket szervezzünk, amelyek hozzájárulnak a fogyasztóvédelmi referensek tevékenységének és ezen keresztül a fogyasztóvédelem népszerűsítéséhez a vállalkozások és a fogyasztók felé egyaránt. Az első ilyen rendezvényre 2017. június 30-án kerül sor Budapesten, a fogyasztóvédelmi referensek nyáreleji workshopja címmel, a másodikat 2017. október 13-án tartottuk meg. Az utóbbin kerültek ismertetésre a FORE által meghirdetett, az „Év fogyasztóvédelmi referense” díj pályázati feltételei.

Ezúton is köszönjük a NEA-nak és a NEA-ban a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot képviselő Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárságnak a FORE és ezen keresztül a fogyasztóvédelmi referensek munkájának támogatását!

Szívélyes üdvözlettel:

Köncse Tamásné

elnök