Miniszterelnökségen járt a Főtitkár


Összefoglaló a kereskedelempolitikával kapcsolatos feladatokról és a fogyasztóvédelmi referenseknek a kereskedelemben ellátott szerepéről a kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosi titkárságvezetővel folytatott szakmai egyeztetésről

A Miniszterelnökség épületében 2017. december 8-án került sor Szatmáry Kristóf miniszteri biztos titkárságvezetője, dr. Póka Dávid és a Fogyasztóvédelmi Referens Egyesület (FORE) főtitkára, Szalkai Péter közötti szakmai egyeztetésre.

A közel egy órás megbeszélésen a FORE főtitkára részletes tájékoztatást adott a fogyasztóvédelmi referensi intézmény 2014-es indulásáról, a fogyasztóvédelmi referensek működésének 4 évnyi tapasztalatairól, különös tekintettel a fogyasztóvédelmi referensek, illetve az őket foglalkoztató vállalkozások visszajelzéseire. 

A főtitkár a Miniszterelnökségen beszámolt az egyesület 2016. évi megalapításának céljáról, amely a fogyasztóvédelmi referensek „láthatóságának” biztosítása által a fogyasztóvédelmi referensi munka presztízsének megteremtése, illetve növelése. Megemlítette, hogy az egyesület céljai között szerepel az is, hogy a fogyasztóvédelmi referensek tevékenységének tapasztalatai alapján rendszeres visszacsatolást nyújtson a jogalkotók részére.

A főtitkár kitért az egyesület kereskedelem iránti elkötelezettségére, amely elsősorban abból ered, hogy a fogyasztóvédelmi referensek foglalkoztatására legnagyobb számban a kiskereskedelemben kerül sor. Hangsúlyozta, hogy a FORE tapasztalatai szerint a fogyasztóvédelmi referens munkatársak tevékenysége mindazon vállalkozásoknál, amelyek a fogyasztóvédelmet fontosnak tartják, a fogyasztók mellett a kereskedők és a kereskedelem érdekeit is szolgálják. 

A szakmai egyeztetésen sor került a FORE nyári és őszi szakmai rendezvénye tapasztalatainak részletes megbeszélésére is. A főtitkár ismertette a fogyasztóvédelmi referensek nyárelejei és őszi workshopjainak tapasztalatait, "Az év fogyasztóvédelmi referense díj” pályázat előzményeit, célját és a pályázás jelenlegi állását. A főtitkár beszélt továbbá az egyesület honlapjáról, illetve a jövő évi tervekről.

 Végül a főtitkár kitért arra, hogy az egyesület tapasztalatai szerint a fogyasztóvédelmi törvényben a referensek megbízásos foglalkoztatására adott lehetőség egy olyan kiskapu, amely a fogyasztóvédelmi referensi tevékenység komolyságát ássa alá és nagy létszámú referens és az őket foglalkoztató vállalkozás érdekeit sérti. Aggályosnak nevezte továbbá a megbízási szerződéssel foglalkoztatott fogyasztóvédelmi referensek versenyjogi helyzetét.

A kereskedelempolitika kormányzati összehangolásával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos titkárságának vezetője megköszönte az egyesület tevékenységének és céljainak bemutatását. Beszélt a kiskereskedelmi vállalkozásokat érintő szabályozásokról

Elmondta, hogy a Miniszteri biztosság szívesen részt vesz a FORE legközelebbi, 2018. február végén megrendezésre kerülő szakmai rendezvényén, és jelezte, hogy a jövőben kereskedelemmel kapcsolatos társadalmi egyeztetésekbe az egyesületet bevonják. A szakmai egyeztetés résztvevői közös célként határozták meg a hatékonyabb kereskedelem, fogyasztóvédelem és referensi munka feltételeinek biztosítását. (FORE)