Workshop az új jótállási szabályokra vonatkozó hatósági ellenőrzések tapasztalatairól


A FORE a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával 2021. szeptember 7-én fogyasztóvédelmi referenseknek szóló workshopot tartott az új jótállási szabályokra vonatkozó hatósági ellenőrzések tapasztalatairól.

A FORE 2021. szeptember 7-én fogyasztóvédelmi referenseknek szóló, az új jótállási szabályokra vonatkozó hatósági ellenőrzések tapasztalatairól, workshopot tartott az Budapest Főváros Kormányhivatala Fogyasztóvédelmi Főosztálya és a Pest Megyei Kormányhivatal közreműködésével.

A rendezvényen a fogyasztóvédelmi referensek ismereteinek aktualizálására és bővítésére került sor annak érdekében, hogy a referensek a törvényben foglalt, a fogyasztóvédelmi szemlélet erősítését, valamint a fogyasztóvédelmi szabályok ismeretének elmélyítését elősegítő fogyasztóvédelmi tárgyú oktatás, képzés rendszeres szervezését előíró feladatukat hatékonyan tudják ellátni.

A piacfelügyeletre vonatkozó új szabályokat és a hatósági ellenőrzési gyakorlatot dr. Miklós-Illés Gergely, a Pest Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Főosztálya Kiemelt Fogyasztóvédelmi Ügyek Osztályának vezetője ismertette.

Az új jótállási szabályokra vonatkozó hatósági ellenőrzések tapasztalatairól dr. Tóth Gábor, Budapest Főváros Kormányhivatala Fogyasztóvédelmi Főosztályának osztályvezetője tartott előadást.

Az árfeltüntetésre vonatkozó fogyasztóvédelmi szabályok (eladási ár, egységár, akciós ár) alkalmazásának hatósági ellenőrzési tapasztalatairól Selmeci Zsuzsanna, Budapest Főváros Kormányhivatala Fogyasztóvédelmi Főosztályának fogyasztóvédelmi szakreferense adott tájékoztatást.

Dr. Suhajda Zsuzsanna, a FORE alelnöke összefoglalta a fogyasztóvédelem terén 2021. évben történt fontos jogszabályi változásokat, ide értve különösen a fogyasztóvédelmi törvény, a piacfelügyeleti törvény, az Árrendelet, a tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó 151/2003. Korm. rendelet, a minőségi kifogások intézéséről szóló 19/2004. NGM rendelet, továbbá az fényforrások energiacímkézéséről szóló európai bizottsági rendelet tárgyévi módosításait.